keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Kalkkipäivä

Näin alku(?)keväällä vaikka tuota luntakin vielä on, olisi hyvä alkaa jo hoitaa pihaa. Siis puutarhaa. Keväällä voi esimerkiksi kalkita maan, koska kalkitseminen on kätevä tehdä lumen päälle. Kalkki liukenee parhaiten kostessa maassa, ja lumen sulamisvedet kuljettavat kalkin tehokkaasti kasvien juuristolle. Kalkkipäivä on siis än-yy-tee-nyt!


Kalkitseminen vähentää maan happamuutta ja auttaa kasveja paremmin saamaan ravinteita, sillä happamassa maassa ravinteet liukenevat huonosti.* Kalkitus nostaa maan ph-arvoa ja lisää pieneliöiden aktiivisuutta, mikä taas tehostaa ravinteiden kiertoa ja tekee maan kuohkeaksi ja ilmavaksi. Kun maa kalkitaan aikaisin keväällä, kasvit pystyvät paremmin käyttämään hyväkseen kevätlannoitteen ravintoaineet. Siis jos sellaista niille annetaan.



Viime vuonna ei ehditty eikä muistettu kalkita ennen lumien sulamista, ja niin käy tänäkin vuonna. Nyt on liian kiire pakkaamisen kanssa, ei pysty! Onneksi aviomies, joka palaa matkaltamme kotiin jo huhtikuun puolella, voi sitten heitellä kalkit lumettomaan maahan. (Eihän tuota valkoista ainetta enää huhtikuun lopulla voi olla maassa!) Pitänee sitten värvätä mies siihen lannoitukseenkin.



Istutin muuten tulppaaninsipuleita viime syksynä takapihalle. (Juuri tuohon heinäseipäiden ja ulkovalon tienoille.) Ranskasta palatessa meitä toivon mukaan odottaa tulppaanien toukokuinen väriloisto! Samaten jännittää, ovatko pallotuijat ruukuissaan enää hengissä.



* Happamasta maasta tykkääviä kasveja ei pidä kalkita, esim. alppiruusut, havut, atsaleat, hortensiat ja pensasmustikat. Tietääkseni meillä ei ole mitään näistä, t. nimim. Todella kätevä puutarhuri.


1 kommentti:

  1. Ai kauhee, mitä kaikkea pitääkään ajatella ja tietää kun on piha! Kalkkia ja vielä lumen päälle - aika ihmeellistä.

    Mä istutin myös tulppaanja mökillä ennen lumien tuloa. Multaa vaan oli aivan liian vähän ja sipulit jotain pitkälle jalostettuja amsterdamintuliaisia, jotka ei varmasti kestä talvea (sanoivat äitini ja plast mamma). Joka toinen oli punainen, joka toinen valkoinen ja jossain vaiheessa meni ehkä järjestys sekaisin, joten vähän toivonkin ettei mikään kasva. Saa niitä sitten kaupasta.

    VastaaPoista